How To Study 2

Gepubliceerd op 19 januari 2015 om 18:15

"Hoe haal jij zo'n hoog punt?" Heb jij dit wel eens aan iemand gevraagd of vroeg juist iemand het aan jou? Het is niet ons favoriete onderwerp, maar ik doe het toch. Milou heeft dit eens eerder gedaan, met haar studietips, dus het leek mij leuk om de mijne te delen (en eerlijk gezegd, heb ik geen idee wat ik moet bloggen). Ook handig voor als je toetsweek binnenkort begint (die wij nog niet hebben, bij ons op school is de 3e nog net geen bovenbouw)!

Vorige week geen artikel van mij, het spijt me enorm! Ik had het best wel druk en nu ben ik weer een dag te laat. Deze week heb ik best veel toetsen, dus daarom vond ik dit onderwerp ook wel passen!

1- De klas

Alles begint in de les. Als je goed oplet heb je al een groot deel van je cijfer binnen en dat is fijn! Geeft je leraar aantekeningen? Ook opschrijven! Doet hij/ zij dat niet? Schrijf dan dingen zelf op! Als jij denkt: "Dit kan belangrijk zijn voor de toets", schrijf het dan op. Wat heel belangrijk is: vragen stellen. Zelf ben ik heel erg verlegen geweest (dankzij mijn lieve vriendinnen ben ik minder verlegen, love you!) en durfde ik bijna nooit iets te vragen. Ik ben zo blij dat ik het nu wel durf! Gewoon vragen, daar zijn de leraren er juist voor! 

2- Huiswerk

Dit is toch wel het minst leuke gedeelte van je cijfer. Huiswerk maken. Leraren zeggen het zo vaak: "Huiswerk maken is heel belangrijk voor je toets." En eerlijk gezegd, ik kan dat niet ontkennen. Het is zo, waarom zouden leraren ons anders huiswerk geven? En wees niet zo kinderachtig om dan te denken dat ze ons willen pesten. Ik merk zelf wel een groot verschil wanneer ik mijn huiswerk niet maak. Ik begrijp de stof dan minder goed dan als ik wel mijn huiswerk maak (of het vak moet je gewoon héél goed liggen). En als we de stof minder goed begrijpen, moeten we meer tijd in ons leerwerk steken, en dat willen we juist voorkomen. Huiswerk maken dus (al kan een keertje (of een keer of 8) niet maken geen kwaad, onthoud dat!)!

3- Het leren

Het proefwerk is over een aantal dagen. De eerste, hele standaard, tip: laat je leerwerk niet wachten tot de avond voor het proefwerk (eigenlijk kan ik dit niet maken, want ik heb naast mij mijn ak boeken liggen en ik heb morgen een proefwerk. Uitstelgedrag.).                                   Als je een taal moet leren kan wrts je heel goed helpen. Wrts is een gratis programma waar je woordjes kan invoeren en het programma overhoort je. Je kan je natuurlijk ook door je ouders laten overhoren.                                                                                                               Als het een vak als natuurkunde/ aardrijkskunde is, kan tekeningen maken heel erg goed helpen! Het is vaak dat de tekst lang en nogal ingewikkeld is (zo is dat bij mij wel het geval) en dat er iets uit wordt gelegd wat je niet snapt. Maak er een tekening bij, deze hoeft natuurlijk niet heel netjes, het is voor het idee, misschien verduidelijkt het de stof. Bij mij werkt deze manier echt heel goed, omdat ik dan een beter beeld heb van hetgene wat ze uitleggen.           Wiskunde en scheikunde zijn echt the hell voor mij. Ik ben helemaal niet goed in deze twee exacte vakken, en dat is niet omdat ik niet leer. Heel veel mensen denken dat je voor deze vakken, met name voor wiskunde, niet kan leren. Dat is niet zo! Het is vooral herhalen, herhalen, herhalen. Is je hoofdstuk verdeelt in paragrafen? Ga elke dag een paragraaf herhalen, opdrachten opnieuw maken en lezen. Deze manier zal wel wat doen aan je cijfer, maar niet veel want je maakt dezelfde opdrachten, waarvan je waarschijnlijk de antwoorden al weet, opnieuw. Je kan iemand vragen een vraag voor je te maken die niet in het boek staat. Zo kom je erachter of je de stof beheerst. Er zijn leraren die oefentoetsen maken, maak daar zeker gebruik van! Uren leren gaat hem ook niet worden, dit is weer zo'n standaard tip: je kan beter iedere dag 20 minuutjes leren, dan een dag twee uur lang.

Als laatste: lezen kan voor de één een effectieve manier zijn, voor de ander niet. Maar de manier die altijd zal werken: de samenvatting! Samenvattingen zijn geweldig, vooral als je ze zelf maakt, want daar leer je nog iets van. In een samenvatting staan alleen de nodige dingen, dus alle voorbeelden (waar boeken vol mee staan) zijn weg, waardoor het een stuk minder lijkt. Mjin tip is: maak ze zelf. Je zoekt dingen op in je boek en door het typen/ schrijven onthoud je al een deel.

Het laatste wat ik wil zeggen is: het is niet alleen maar school. In mijn vriendinnnengroepje ben ik degene die het meest aan school doet (wat niet inhoudt dat de rest er niets aan doet, iedereen heeft zijn eigen doen en laten wat betreft school), en als ik kan zeggen dat het niet alleen maar om school draait, dan is het zo! We willen allemaal een goed cijfer maar af en toe beetje minder aan doen mag! Het is zeker niet leuk als je een onvoldoende haalt, maar dat hoort erbij en zo leer je omgaan met tegenprestaties. Het leven is niet alleen maar school.

Hopelijk heb ik je een beetje kunnen helpen! Als je de stof écht niet begrijpt, kan je altijd aan iemand bijles vragen. Heel veel succes met je proefwerk!

Liefs,

Melisa

Wat is jouw studietip?

Reactie plaatsen

Reacties

willemijn
10 jaar geleden

Zal ik eens luisteren?